Korsspindlar - Araneus diadematus - kan man se hela sommaren. Även om vissa honor växer till sig redan tidigare under säsongen är det nu man ser de riktigt stora exemplaren. Parningen har nämligen ägt rum och honorna är fulla av ägg som snart ska placeras på ett skyddat ställe och vävas in i en gulaktig nätsäck. Honan stannar kvar vid äggen och dör så småningom. Äggförpackningen kan innehålla uppemot 800 nya korsspindlar som kläcks efterföljande vår.
Parningen är, som hos de flesta spindlarna, en vansklig affär för hanen. Han behöver lyckas med konststycket att fullfölja uppgiften utan att sätta livet till - eller åtminstone få det ena gjort innan det andra.
Korsspindlarna kan sinsemellan vara väldigt variabla i färgsättningen. Genomgående hos alla är ändå fläckarna som bildar korset på bakkroppens främre del. Ibland är ändå dessa fläckar antingen väldigt små eller bleka så att korset inte alltid är så tydligt. Det finns ett antal andra hjulspindlar som man kan förväxla korsspindeln med ifall korset inte framträder klart.
Jag har fått intrycket av att korspindlarna haft en bra sommar i år. Åtminstone påträffar jag dem förhållandevis ofta jämfört med de två föregående somrarna. Om det är min inbillning eller ett verkligt förhållande vet jag inte. Honan i bilden ovan finns under taket i ett gammalt brunnshus.
Bilderna nedan är alla från 2011. Det året verkade det krylla av korsspindlar och tre stora honor delade det förhållandevis lilla taket i nämnda brunnshus. I resten av trädgården fanns ytterligare en hel drös av äggstinna honor. De tre i brunnshuset hade alla en gulröd grundton och jag antar att de var systrar.
Här följer ett antal bilder på några av 2011-års korsspindlar. Fotografierna är tagna med en Sony DCS 717 och några av dem var fotograferade med ett lite annat syfte än att visa spindeln rent dokumentärt.
"Hona nr 1" var minst av de tre. Hon hade tappat ett ben.
"Hona nr 2" (de tre bilderna nedan) var en rejäl baddare. Hon var ganska jämn i sin färgsättning och hade ett tydligt kors.
Bilderna är tagna med några dagars mellanrum och på den sista bilden har hon ("nr 2") fått några svarta fläckar på ryggen. Kort efteråt var hon och de övriga försvunna. Jag försökte söka efter dem och deras äggsäckar men hittade inget. Möjligen kan ju någon fågel ha smörjt kråset innan spindlarna hunnit med äggbestyren.
"Hona nr 3" (bilden nedan) var också så stor som korspindelhonor kan bli. Hennes bakkroppsteckning var ännu jämnare till färgen och korset saknades nästan.
Nästa hona (nedan) är kanske mer typisk i sin färgsättning även om de gulröda varianterna inte alls är ovanliga. Hon är överlag brun och har ett tydligt kontrasterande sicksack-mönster halvvägs ner på sidorna av bakkroppen. Detta sicksack-mönster finns för övrigt på många hjulspindlar.
Inlägget avslutas med en helt annan hjulspindel. Det är tre bilder av en marmorspindel - Araneus marmoreus - som 2011 också bodde i det där brunnshuset. Hon är ännu större än någon av de där korsspindlarna. Även marmorspindlarna varierar mycket i sin färgsättning och några av dem kan vara oerhört vackra. Honan på bilderna är en ganska blek och färglös variant. Sedan 2011 har jag inte påträffat någon marmorspindel men så har jag inte heller letat särskilt intensivt. Även om de inte är lika vanliga som korsspindlarna så är de inte heller ovanliga på något sätt.